Spuitgieten

Spuitgieten is de techniek om complexe kunststofproducten met een hoogwaardig uiterlijk in grote series te maken. De productie door middel van robots is uitermate efficiënt en doordat er nauwelijks of geen nabewerking nodig is, zijn de productkosten laag. Bovendien kunnen andere productonderdelen al in de matrijs worden toegevoegd, zodat ze in het eindproduct worden geïntegreerd. VDL Wientjes Emmen richt zich met name op verwerking van technische en speciale kunststoffen. 

Thermoplastische grondstoffen
Bij spuitgieten wordt gewerkt met thermoplastische grondstoffen die als granulaat (al dan niet vermengd met glasvezels of andere supplementen) worden toegeleverd. Deze granulaten worden nadat ze zijn verwarmd onder hoge druk in de matrijs geïnjecteerd. De oppervlakten zijn exact gelijk aan de matrijswand: glad of getextureerd, voorzien van logo's, afbeeldingen of teksten. Nagenoeg het gehele palet aan thermoplasten kan worden verwerkt, zoals PP, PE. LLDPE, LDPE, HDPE, PS maar ook high-tech kunststoffen die bij hoge temperaturen (tot 400 ºC) verwerkt moeten worden zoals PEI, PES, Ultramid, PARA.

Machinepark
VDL Wientjes Emmen beschikt over een uitstekend geoutilleerde spuitgietfabriek met een grote capaciteit waarin machines staan opgesteld met een sluitkracht van 500 kN tot maximaal 20.000 kN. De spuitgietmachines hebben de mogelijkheid een hotrunnersysteem met hydraulische of pneumatische naaldafsluiter te gebruiken en zijn daardoor ook geschikt om in cascade te spuitgieten. Robotgrijpers voor complexe producten worden productspecifiek in huis gemaakt. Voor verwerking van hoogtechnische kunststoffen worden matrijzen verwarmd met thermische olie. De modern uitgeruste machines bewaken het gehele spuitgietproces. De machines zijn uitgerust met 4-assige lineair robots of 6-assige knik-as robots. 

Gasinjectie
VDL Wientjes Emmen kan ook gasinjectie toepassen. Door na het vullen van de matrijs stikstof te injecteren ontstaat een hol product. Hierdoor is minder materiaal nodig en wordt de cyclustijd verkort. Sterkte en oppervlaktekwaliteit worden volledig behouden en zelfs dikwandige onderdelen hebben geen verstevigingsribben nodig. 

2 komponenten spuitgieten
Daarnaast bestaat de mogelijkheid in twee komponenten te spuitgieten. In één spuitgietcyclus wordt een product gevormd dat uit 2 verschillende materialen bestaat. Op deze manier kan bijv. een soepele afdichting worden geïntegreerd of kan een product in 2 kleuren worden geproduceerd.

In Mould Labelling
Bij in mould labelling plaatsen we een bedrukt kunststof folie in de matrijs. De folie is elektrostatisch geladen en hecht zich daardoor aan de matrijswand. Door de hete kunststof in de matrijs tegen dit label te injecteren ontstaat een optimale hechting en zijn label en product samengevoegd tot één geheel. Voordeel is dat de producten niet meer hoeven te worden bedrukt.

In overleg met onze R&D afdeling bepalen wij graag op welke machine wij uw product kunnen maken.

  

Finishing touch