VDL en DAF leveren eerste elektrische truck aan Jumbo
President Harry Wolters (DAF Trucks, links) en president-directeur Willem van der Leegte (VDL Groep, rechts) overhandigen algemeen directeur Frits van Eerd (Jumbo Supermarkten, midden) de symbolische sleutel van ‘s werelds eerste DAF CF Electric VDL E-Power die de komende periode in de praktijk gaat worden getest.

VDL en DAF leveren eerste elektrische truck aan Jumbo

18 december 2018

VDL Groep en DAF Trucks hebben bij supermarktketen Jumbo in Veghel de eerste volledige elektrische vrachtwagen afgeleverd. President-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep en president Harry Wolters van DAF Trucks hebben de sleutels van de e-truck overhandigd aan algemeen-directeur Frits van Eerd van Jumbo. De door VDL en DAF gezamenlijk ontwikkelde DAF CF Electric VDL E-Power zal dagelijks vanaf het distributiecentrum van Jumbo in Veghel maar liefst 80 supermarkten bevoorraden in Noord-Brabant.

Jumbo’s eerste elektrische vrachtwagen wordt in samenwerking met VDL en DAF in de komende periode in de praktijk getest. Tijdens deze veldproeven worden data verzameld waarmee de truck verder kan worden ontwikkeld. Daarna zal Jumbo de verdere inzet bepalen van de elektrische vrachtwagens voor de winkeldistributie.

Groen laadstation

De DAF CF Electric VDL-E-Power beschikt over een actieradius van ongeveer 100 kilometer. Daardoor maakt deze e-truck het mogelijk om zonder uitstoot van schadelijke stoffen en met minimale geluidsoverlast supermarkten te bevoorraden in een straal van 50 kilometer rond het distributiecentrum. Om de vrachtwagen op te laden, beschikt het distributiecentrum van Jumbo in Veghel over een laadstation. Het overschot aan energie afkomstig van de zonnepanelen op panden van Jumbo zal worden aangewend voor het opladen van de e-truck. Bij dit onderzoek zijn TNO en V-Storage, het gezamenlijke bedrijf van VDL Groep en Scholt Energy Control, betrokken. Drie Brabantse ondernemingen President-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep: "Het is geweldig dat drie Brabantse ondernemingen, waar een sterke basis, degelijkheid en hoogwaardige innovatie excelleren, de handen ineen hebben geslagen en een start maken met het in de praktijk testen van de DAF CF Electric VDL E-power. Met deze overdracht lopen Jumbo, DAF en VDL voorop op de ontwikkelingen van emissie-vrije transport en geluidsreductie die zeker in stedelijke gebieden de norm gaan worden. Deze e-truck biedt de wereld vooruitgang op het gebied van de verduurzaming van het goederen- en distributietransport."


Verduurzamen

"Door de inzet van deze nieuwe elektrische vrachtwagen zetten we een volgende stap in het verduurzamen van ons wagenpark", stelt algemeen directeur Frits van Eerd van Jumbo. "Als familiebedrijf en toonaangevende supermarktketen wil Jumbo ervoor zorgen dat onze impact op het milieu door onze producten en bedrijfsvoering zo klein mogelijk is. Met de inzet van deze CO2-neutrale vrachtwagen zetten we een nieuwe stap in het realiseren van ons Klimaatplan. We hebben ons ten doel gesteld om uiteindelijk 45 procent van onze winkels met elektrische vrachtwagens te bevoorraden. Zo wil Jumbo de CO2-uitstoot die wordt veroorzaakt door transportbewegingen van haar wagenpark tegen 2020 met 50 procent verminderen ten opzichte van 2008."

Transitie

President Harry Wolters van DAF Trucks: "De transportsector staat aan de vooravond van een grote transitie. Het ziet er naar uit dat voor distributie in stedelijke gebieden elektrische trucks binnen afzienbare tijd de norm worden. Ik ben bijzonder trots dat DAF samen met VDL en Jumbo begint met een intensieve praktijktest. We hebben een sterke reputatie als het gaat om het ontwikkelen van innovatieve oplossingen die tegemoetkomen aan de steeds veranderende behoeftes van onze klanten. Met de data die we de komende twaalf maanden verzamelen, kunnen we het uiteindelijke productiemodel naadloos laten aansluiten op de vraag van de markt."

Technologie

De e-truck zal als trekker-trailercombinatie worden ingezet voor binnenstedelijke distributie met een totaalgewicht tot 40 ton. DAF levert de cabine en het chassis van de DAF CF-trekker, gekroond tot ‘International Truck of the Year 2018’, en VDL voorziet deze vrachtwagen van een elektromotor, batterijen en de aansturing daarvan. De technologie die is gebruikt, is in grote lijnen dezelfde als die wordt toegepast in de elektrische bussen van VDL. Daarmee zijn inmiddels ongeveer 20 miljoen kilometers in complexe dienstregelingen afgelegd. VDL heeft veel ervaring met het implementeren van volledige systeemoplossingen (voertuig, laadinfrastructuur en implementatiemanagement).

Specificaties

De DAF CF Electric VDL E-Power beschikt over een elektrische motor met een vermogen van 210kW en 2.000Nm koppel. De motor wordt van elektriciteit voorzien middels een batterijpakket met een bruto capaciteit van 170kWh. Op één batterijlading kan ongeveer 100 kilometer worden gereden, voldoende voor de dagelijkse distributie van buiten de stad de stad in. Het tussentijds snelladen van de batterij gebeurt binnen 30 minuten. Een volledige oplaadbeurt duurt slechts 1,5 uur.

   Het distributiecentrum van Jumbo Supermarkten in Veghel beschikt over een laadstation van VDL om de vrachtwagen op te laden.   De e-truck voor JumboTerug